0
Archívum

A főzőedények tudománya: mit jelent a 3 réteg, 5 réteg, 7 réteg

Jó néven vesszük, ha megkérdezik, hogy mi az a 3, 5 vagy 7 réteg (ply). Nem (csak) azért, mert növeli bennünk a büszkeséget, hanem azért, mert örülünk egy kedvező tendencia kibontakozásának. Egészen a közelmúltig az emberek meglehetősen vonakodtak az új technológiák alkalmazásától a konyhában, inkább ragaszkodtak ahhoz, amiről már tudják, hogy hogyan működik. Most a világ megváltozott, mondja a költő, vagy legalábbis változik. Lassan megérezzük az innováció ízét (szó szerint és átvitt értelemben), és szeretnénk felfedezni, megérteni és naprakészen tartani a kulináris világ legújabb trendjeit. Ennek eredményeként ma 3, 5 és 7 rétegű, többrétegű edényekről beszélünk: mit jelentenek, mennyibe kerülnek, és hogyan segítenek a főzésben.

A PLY azokra a fémrétegekre vonatkozik, amelyeket a főzőedény aljának vagy néha az egész edénynek a konstrukciójánál használnak. Az "edény" alatt különböző típusú serpenyőket, fazekakat és lábasokat értünk. Ezen rétegek mindegyike pontos szerepet játszik az “edény” hatékonyságában vagy felépítésében. A több réteg általában vastagabb falú és nehezebb edényt jelent. És ez legtöbbször magasabb árat jelent. De miért éri meg többet fizetni a PLY technológiáért?

3-PLY vagy TRI-PLY


AVagyis 3 réteg fém összeragasztva. Leggyakrabban rozsdamentes acél, alumínium (vagy réz, egyes gyártóknál) és mágneses tulajdonságokkal rendelkező rozsdamentes acél. Fentebb elmondtam, hogy minden anyagnak jól meghatározott szerepe van. Ebben az esetben:

- a 18/10-es rozsdamentes acél (belső bevonat) tartóssága, egyszerű tisztítása és karbantartása, valamint elegáns megjelenése miatt használatos.
- - alumínium (az edény láthatatlan magja) biztosítja a hő jó eloszlását a teljes felületen, hogy egyenletesen főzze az ételt.
- - mágneses rozsdamentes acél (külső bevonat) garantálja az edény használatát az indukciós főzőlapon is, az összes többi típusú főzőlap mellett.

Miért törné a fejét vagy bajlódna ennyi réteggel, ha választhat egy egyszerű rozsdamentes acél serpenyőt? Mivel a rozsdamentes acél nagyon gyenge hővezető az alumíniumhoz képest, ezért alacsony a főzési hatékonysága. Akkor miért ne használna közvetlenül alumínium edényt? Mivel a rozsdamentes acél bevonat megvédi az alumíniumot a karcolásoktól, az alakváltozástól és a savas élelmiszerekkel való kémiai reakciótól, ezért szükséges.

5-PLY és 7-PLY

Az 5 és 7 rétegű edények ugyanabból az anyagokból készülnek mint a 3 rétegű edények. Nem énekelnek neked, amikor főznek, nem mesélnek viccet, és még csak nem is szolgálnak fel. Akkor miért fektess ezekbe?

Először is, rendkívül jó minőségű anyagokba fektetünk be. Az ötvözetek speciális kombinációja biztosítja az egyenletes hőeloszlást és az élelmiszerek helyes főzését. Általában olyan ötvözetek kombinációjáról beszélünk, amelyek nemcsak a főzőedény alapját képező lemezt (aljat) alkotják, hanem az edény falait is, a felső peremig. Ez azt jelenti, hogy ugyanazokat a tulajdonságokat élvezheti az edény teljes felületén.

Így néz ki a Demeyere 5 és 7 rétegű edényeinek a “röntgenképe”:

1. 10/10 Rozsdamentes acél;
2. Tiszta alumínium;
3. Alumínium ötvözet;
4. Tiszta alumínium;
5. Mágneses rozsdamentes acél 18/10.

1. 10/10 Rozsdamentes acél;
2. Tiszta alumínium;
3. Alumínium ötvözet;
4. Tiszta alumínium;
5.6.7. 3 ötvözet kombinációja (Triplinduc®).



Az 5 vagy 7 rétegű edény kezelése nehezebb lehet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az edény alja vagy falai sokkal vastagabbak, mint a 3 rétegű edények. Ha szeretne meggyőződni edénye többrétegű tulajdonságairól, keresse ezt az edény alján gravírozva vagy a csomagolásán. A rozsdamentes acélból készült edényeket gyártó nagy cégek általában csak többrétegű termékeket kínálnak, amelyek egyedi előnyei – mint általában – valamivel magasabb áron mutatkoznak meg.