Leírás
Batard kenyérsütő tál, Emile Henry márka, mérete 39 x 16,5 x 15 cm, HR® kerámiából készült.
A konyhai technikák az évek során megváltoztak, azonban a kerámiát, mint alapanyagot, főleg akkor, ha hőálló, továbbra is használják sütésre. Éppen ezért dolgozta ki az Emile Henry ezt a speciális kenyérütő edényt, amely a hagyományos kemencékhez hasonló eredményt nyújt.
A Batard kenyérnek különleges formája van, amely a bagett és a boule (hagyományos kerek kenyér) közé helyezi. Egy francia pék alkotta a 19. században, atipikus formája miatt a "Batard" (jelentése: fattyú) nevet kapta, és kezdettől fogva nagyra értékelték. Könnyebb megsütni és szeletelni, mint egy nagy, kerek kenyeret, és jobban megfelel szendvicsnek, mint bagettnek.
A formában készített kenyér hossza 30 cm, szélessége 9-10 cm, magassága 6-8 cm, attól függően, hogy mennyi lisztet használ (350-500 g).
Az edény alja zománcozott, bordázott felületének köszönhetően a kenyér nem ragad bele és könnyen eltávolítható. A sütőforma alsó részén fogantyúk vannak, tetővel van ellátva.
Csak a tető külső felülete van zománccal bevonva. A tető belső felülete nem zománcozott, folyamatos nedvességet biztosít és egyenletes sütést, a kenyér bele puha, a héja pedig ropogós.
A HR® kerámia az Emile Henry által kifejlesztett anyag,-20° C és + 270° C-ig hőálló és a hőt az edény teljes felületén egyformán oszlatja el. A zománcbevonat védi a karcolásoktól és a sérülésektől (közvetlenül vághat az edényben, az nem karcolódik), így mosogatógépben is tisztítható.
A sütőforma két része egymásban tárolható.